Finanční poradci sobě aneb Peníze a děti

Peníze a děti. Téma, na které je těžká odpověď. Investovat / vyhradit kapitál pro děti? Dát jim to v 18 letech? Nebo později? Dát jim nemovitost? Milion otázek, které si klade snad každý rodič.

Je to o jiné optice pohledu.

Ta klasická je: chceme mu to dát v 18 letech. Jenže … bude to chtít to dítě? Bude na to ready? Jak se vůbec bude v té době chovat? Kdo ví.

Díváme se na to jinak.

Připravujeme si soustavně / rovnou vyčleníme pro dítě budget, ze kterého jej budeme podporovat. Nedáváme peníze. Podporujeme.

V jeho 10, 12, 18, 20 letech. Je to jedno. Budget, ze kterého jej budeme rozvíjet. Podle potřeby. Podle talentů. Podle situace.

  • Půjdou mu sporty, které jsou drahé? Zaplatí se to z toho budgetu.
  • Půjdou mu jazyky? Zaplatí se kurzy či pobyty z toho budgetu.
  • Bude vynikat ve škole? Zaplatí se mu nadstandardní školy (i v zahraničí).

Díváme se na to tak, že je to kapitál, který nám umožní podporovat dítě dle toho, jaké je. Dle toho, co mu jde. Díky tomu budgetu by se nemělo stát, že by se dítě nemohlo rozvíjet, protože rodina na to nemá peníze. Nebo že by se musela rodina & její cíle obětovat naopak pro rozvoj dítěte. A že takových případů je.

Odložte mu v čase pár korun na „jeho“ investiční účet. Ať se učí investovat. Ať chápe význam toho, proč se ty peníze odkládají. Ať ví, že jinde má připravené další peníze, ale napřed se musí naučit s menším.

Dávkujte ty peníze. Část třeba v 18, část třeba při naplnění různých podmínek.

  • Půjdeš na VŠ do jiného místa? Dáme ti část peněz.
  • Uděláš si řidičák? Přispějeme ti na auto.
  • Přijdeš s nápadem na podnikání a prodáš nám ho? Dáme ti část peněz.
  • Chceš si koupit první investiční byt? Našetři si 30 % a my ti dáme na zbytek.

Nikdy neinvestujte přímo na účet dítěte (jeho RČ). Nebo ne celý kapitál.

Nesnažte se dětem dávat nemovitosti, ve kterých mají žít. Většinu to svazuje. Většině to rodiče pak omlátí o hlavu stylem „My ti dali byt, tak si toho važ, co bychom za to dali“. Je to kotva. Setkáváme se s tím. Co když to dítě chce žít v jiném městě? V jiném státě? V jiném standardu? Nechce panelák? Jeho partner bude mít už byt? Cokoliv.

Když ho bude chtít prodat, bude mít obavy, že to budou rodiče brát jako nevděk. Když pronajmout, tak může mít stejné obavy a taky .. bude to investičně zajímavý byt? Spíše ne.

Pokud nemovitost, tak ryze investiční. Ať se od 18 let stará a má podíl z nájmu. Ať se na něj za nějaký rok přepíše. Ale nenuťte tam to dítě bydlet. Fakt ne.

Je to těžké téma. Ale my neinvestujeme pro děti pro to, abychom jim ty peníze dali. Ale pro to, abychom je podporovali. Postupně. Cíleně.

Důležitá je flexibilita. Důležité je mít možnost, kdy, kolika zda vůbec něco předám. Důležité je si říct, co jsou ty podmínky / situace.

Autor: finanční poradce a řídící partner Fiduciam CONSILIO Samuel Pšeja (www.fiduciam.cz)

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.