Stát poskytl návod, jak beztrestně podvádět lidi. Zároveň je to návod, jak se bránit

Chcete rychle zbohatnout, nebojíte se lidem lhát a máte dostatečně silný žaludek žít s reputací podvodníka a zloděje? Pak na vás čekají milióny bez práce!

Nedávné rozhodnutí policie o odložení trestní věci podezření ze spáchání podvodu, ve kterém v hlavní roli vystupuje dezinformátor Pavel Zítko, rozdělilo společnost na dva tábory (viz diskuze např. k tomuto článku). Vysvětleme, co odložení znamená: policie končí s vyšetřováním, pachatel se dle získaných důkazů nezákonného skutku nedopustil a k soudu tak nepůjde.

První skupina lidí kritizuje policii a státní zástupce, že nebyli důslední a nedokázali potrestat něco, co se zdá evidentním podvodem nebo alespoň jasnou zpronevěrou. Tato skupina považuje policejní usnesení o odložení za praktický návod pro další podvodníky. Naopak druhá skupina upozorňuje, že tak černobílá situace to není a poukazuje na odpovědnost samotných „investorů“, kteří svěřili milióny korun do naprosto nesmyslného kryptoprojektu a navíc skrze člověka bez potřebné odbornosti, finančního vzdělání a odpovídajících licencí.

Proto i tento článek má dvě části. V první se „naučíme páchat podvody“ tak, aby se o podvod nejednalo. Proč? Protože pouze tak zjistíme, na co si máme jako klienti dát pozor a nikdy podvodníkům nenaletět. Tak hurá na to, část první pro zlosyny začíná.

Jak chytře zpronevěřit peníze

Staňte se jednatelem společnosti, která bude nabízet unikátní investiční příležitost. Je třeba si správně vybrat, většina investic je regulována a jejich prodej nemůže zprostředkovávat každý. Zapomeňte tak na akcie, dluhopisy, ETF, podílové fondy. Naštěstí jsou zde neregulované oblasti jako je zlato, stříbro a hlavně … kryptoměny, blockchain a podobné „moderní“ technologie. Nikdo jim nerozumí a můžete každému napovídat, co chcete. Stačí jen slíbit velký zisk a do poznámky připsat, že jde o rizikovou investici.

A nyní přijde hlavní finta pro bezpečný podvod. Nesmíte klientům ve smlouvě žádným způsobem garantovat, co přesně se s penězi bude dít. Díky tomu, že nabízíte investici do nové kryptoměny, kryptobanky, kryptoburzy nebo podobného nesmyslu, je to v suchu. Neexistuje žádná tržní hodnota. Nepište ve smlouvě nic, jako je sazebník poplatků a podobné nesmysly. Díky těmto opatřením si můžete s penězi pak prakticky dělat, co chcete. Jen musíte dodržet několik zásad, abyste nebyli obviněni ze zpronevěry.

  • Můžete peníze utratit za provozní náklady, třeba zajít na večeři, ubytovat se v hotelu, platit si operativní leasing na pořádný bourák atd. Dokonce můžete peníze vybrat v hotovosti a pak utratit (samozřejmě na provoz firmy) nebo tvrdit, že jsou v pokladně. Klidně milióny, v případě Tycoon69 vybral majitel v hotovosti přes 4 milióny a policie to stále nepovažuje za zpronevěru.
  • Nesmíte peníze převést třeba na svůj soukromý účet nebo na účet manželky/manžela/milenky/milence. To už by bylo moc, a to už by dle policie byla zpronevěra.

Klientům je dobré dát za jejich peníze alespoň nějakou cenu útěchy, třeba bezcennou kryptoměnu. Policejní dokument o odložení vůbec neříká, jakou aktuální tržní hodnotu dostali nakonec klienti za svých 8 miliónů. Vidlák tipuje, že nic. Ale to „nic“ je nejspíš digitální a má určitě nějaký zajímavý název. Tak snad to investorům stačí.

Jak nenaletět podvodníkům

Většina z nás ale nechce být podvodníky. Ale také nechce být ani jejich obětí. Případ spojený s Pavlem Zítkem a společností Tycoon69 nám ukazuje, jaká pravidla dodržovat, pokud nechceme přijít o mnoho peněz. Je to snadné a mělo by se to učit už na základní škole.

  1. Investujte pouze do regulovaných aktiv. Výběr je tak široký, že ani do konce života nevyzkoušíte všechny možnosti. Základem jsou investiční fondy, pro pokročilé existují platformy investující do ETF a pomyslný vrchol tvoří obchodníci s cennými papíry, u kterých můžete kupovat jednotlivé akcie a ETF.
  2. Investujte pouze se společností, která je regulována v Česku nebo v jiné zemi EU. V Česku najdete seznam všech investičních společností a obchodníků s cennými papíry na webu ČNB, část Dohled a regulace/Seznamy a evidence. Pokud tam společnost není uvedena, neinvestujte s ní.
  3. Vyhněte se kryptoměnám a všemu souvisejícímu, nejedná se totiž o investici. Buď jde o podvod nebo o bublinu. Kryptoměny nemají fundamentální hodnotu. Co to znamená? Když investujete do akcií Coca-coly, tak víte, co společnost vyrábí a čekáte, že lidem bude nápoj stále chutnat a díky tomu ho budou kupovat, Coca-Cola bude v zisku a vy dostanete dividendu a třeba se i zvýší cena držených akcií. Kryptoměny neposkytují žádnou službu či zboží. Po čase si to majitelé kryptoměny uvědomí a cena spadne dolů až k nule. Mnoha kryptoměnám se to již stalo a další budou následovat.
  4. Vyhněte se dezinformátorům a jejich radám ohledně investic. Každý přece ví, že kdo lže, ten i krade. Není náhoda, že třeba na webu NF Svědomí národa doporučují předražené investice do fyzického zlata. Díky tomu víte, do čeho neinvestovat.
  5. Každá investiční smlouva, kterou uzavřete s regulovanou společností, musí obsahovat jasně daný sazební poplatků. Pouze poplatek nebude investován, všechny vaše ostatní peníze ano. Výhoda: pokud investujete se standardní společností, bude vás investorů více. Díky tomu v případě problémů bude možné použít institut hromadných žalob a domůžete se společně například vrácení poplatku, který nebyl ve smlouvě ujednán atd.

Vzkaz policie nám všem

Na konci policejního materiálu je uveden odstavec, který je vzkazem pro všechny občany.

(Trestní právo) nemůže sloužit jako prostředek nahrazující ochranu práv a právních zájmů jednotlivce v oblasti soukromoprávních vztahů, kde závisí především na individuální aktivitě jednotlivce, aby střežil svá práva, jímž má soudní moc (ve smyslu civilního řízení) poskytovaly ochranu. Je nepřijatelné, aby tuto ochranu aktivně přebíraly orgány činné v trestním řízení. Jejich úkolem je ochrana převážně celospolečenských hodnot, nikoli přímo konkrétních subjektivních práv jednotlivce, jež svou povahou spočívají v soukromoprávní sféře.

Vidlák požádal umělou inteligenci, aby daný odstavec přeformulovala tak, aby byl pochopitelný desetiletým dítětem. AI dala tento výsledek, který je snad naprosto jasný každému:

Trestní právo nemůže sloužit k tomu, aby za lidi řešilo jejich soukromé problémy, které by si měli hlídat a chránit sami. Pokud někdo cítí, že mu bylo ublíženo v osobních záležitostech, má se obrátit na soudy, které se tím zabývají (tzv. občanskoprávní spor). Orgány, které řeší zločiny, mají chránit spíš důležité věci pro celou společnost, ne přímo osobní problémy jednotlivců.

Zdroj: Vidlákovy peníze

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.