Jak přistupovat k „věcem“, které nelze koupit za žádný peníze?

Dnes se mi roztrhly pantofle a vzal jsem je k obuvníkovi. Obuvníkem byl starý muž, zhruba ve věku 75 let. Jeho žena si šila své pantofle, které už byly mnohokrát roztrhané. Starý muž se své ženy zeptal: „Obědvala jsi?“, na což ona odpověděla: „Ne.“

Starý muž vytáhl bankovku 50 rupií, podal ji své ženě a řekl jí, aby si šla dát oběd. Ona však odpověděla: „Nechci tvoje peníze. Nech si je. Já vím, jak přežít,“ a pokračovala v šití svých pantoflí. Starý muž pak vzal mé pantofle, zkontroloval jejich velikost, pokusil se je sešít, a poté je podal své ženě se slovy, že ho bolí ruce. Ona je sešila a vrátila mu je zpět. Pak pokračovala v šití svých pantoflí.

Tyto momenty se mě hluboce dotkly. Zaplatil jsem starci 100 rupií a řekl jsem mu, ať si nechá drobné. On však tvrdohlavě odmítl a po dlouhém hledání na svém pracovišti mi vrátil zpět 50 rupií. Po poděkování oběma jsem odcházel zklamaný, když jsem se ohlédl na jeho ženu, jak stále šije své pantofle.

A pak starý muž řekl své ženě: „Teď jsi ty vydělala tyto peníze. To jsou tvoje peníze. Jdi a dej si oběd.“

Láska nezná věk. Láska nezná peníze. Láska nezná hranice. Závidím tomuto starému páru! Zlepšili mi den! 🙂

Zdroj: Quora

Když si to, co je skutečně hodnotné, nelze koupit, musíme k těmto „věcem“ přistupovat jiným způsobem:

  • Uvědomovat si to: Klíčem je uvědomění. Když pochopíme, že láska, respekt, zdraví nebo opravdové přátelství nejsou na prodej, začneme jim přikládat hlubší hodnotu.
  • Hledat to: Někdy je potřeba tyto cenné hodnoty aktivně hledat.
  • Tvořit to: Místo toho, abychom čekali, že nám tyto věci přijdou samy od sebe nebo je jen hledali, musíme je aktivně vytvářet.
  • Napomáhat tomu: Často můžeme ostatním pomoci dosáhnout těchto cenných věcí tím, že jim poskytneme podporu, pochopení a náš čas. Když někomu pomůžeme najít klid, lásku nebo radost, rozšiřujeme i svou vlastní schopnost prožívat tyto hodnoty.
  • Prožívat to: Když už „to“ máme, je důležité si tyto momenty skutečně prožívat, nezůstávat na povrchu. Být vděčný za každý pocit lásky, za každý upřímný pohled nebo rozhovor. Jeden takový rozhovor pro seriál Zlaté české hlavičky jsem prožil včera. Jsem za to vděčný.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.