Blíží se zákaz provizí v celé Evropě?

Pracujete-li jako finanční poradci, tak jste možná zaznamenali, že se do konečné fáze dostal tzv. projekt EU „Retailová investiční strategie“, jehož cílem je zvýšit aktivitu retailových investorů v Evropě. Projekt prošel několika koly konzultací a konečná verze by po odkladech měla být zveřejněna v květnu 2023.

Jedním ze sporných bodů je snaha komisařky pro finanční trhy Mairead McGuinnessové dosáhnout zákazu provizí u investičního životního pojištění (IBIP = Investment Based Insurance Product). Zákaz provizí by automaticky znamenal nižší cenu investičního životního pojištění. Takové rozhodnutí by tak nepochybně ovlivnilo i další produkty, které investičnímu pojištění konkurují (rizikové životní pojištění, ostatní investiční produkty).

Mohlo by vás zajímat: Dvě pojistky horních končetin. Která je lepší? | Akademie pojištění (akademiepenez.cz)

Podle kritiků by zákaz provizí v celé EU limitoval přístup spotřebitelů k odbornému poradenství, tudíž by byl významně narušen pojistný trh.  Zamezení přístupu k poradenství by bylo pro spotřebitele extrémně negativní. Někteří by se obrátili na jiné zdroje informací, jako jsou sociální média, a tím by se mohli vystavit většímu riziku podvodu nebo vysoce rizikovému investování. Jiní spotřebitelé by pravděpodobně méně investovali, a tím by byli v menší míře připraveni na život v důchodu.

Mohlo by vás zajímat: Mluví Airbank pravdu o svém pojištění? | Akademie pojištění (akademiepenez.cz)

Skupina asociací působících ve finančním sektoru už zaslala Evropské komisi společný dopis s cílem zvýraznit tu skutečnost, že dopad zákazu provizí v celé EU by byl značně rozdílný v jednotlivých členských státech. O finální podobě tohoto projektu se tudíž ještě živě debatuje.

Zajímá vás pojištění? Tak proč ještě nemáte knihu Život jako riziko 2 aneb Když pojišťovny (ne)plní?

Zdroj: oPojištění.cz

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.