Náhradní ubytování: jedna pojišťovna nic, druhá málo, ale třetí hodně

Z pojištění nemovitosti není hrazena jen škoda, ale může být zaplacena celá řada různých nákladů, které s pojistnou událostí souvisejí. V úhradě těchto nákladů se pojišťovny mezi sebou znatelně různí. Dnes se podíváme na jeden náklad, a to na náhradní ubytování.

Úhradu nákladů za náhradní ubytování lze uplatnit v případě, že se pojištěná nemovitost stane neobyvatelnou z důvodu pojistné události. Není složité si představit situace, kdy tato potřeba může trvat i několik dlouhých měsíců. A krátkodobé nájemné není zrovna levné…

Akademie pojištění proto nahlédla do pojistných podmínek jednotlivých produktů, a to s následujícími závěry:

  • Některé pojišťovny neproplatí náklady náhradního ubytování, pokud je sjednáno jen pojištění nemovitosti (bez pojištění domácnosti).
  • Vybrané pojišťovny nemají jen finanční limit, ale také časové omezení (např. zaplacení náhradního ubytování max. na 100 dní)
  • Finanční limit je u některých pojišťoven tak nízký, že vám nevystačí ani na měsíc. Jiné pojišťovny jsou naštěstí štědřejší.

Přístup pojišťovny k náhradnímu ubytování je zařazen mezi důležitá kritéria pro výběr pojištění nemovitosti, což popisujeme v knize Život jako riziko 2.

Na co vše si dát pozor a které pojišťovny mají hodného právníka, který do pojistných podmínek napsal štědrý limit a nikoliv almužnu? Přihlašte se a čtěte dále!

TENTO ČLÁNEK JE DOSTUPNÝ POUZE PRO PŘIHLÁŠENÉ UŽIVATELE.

Komentáře
  1. Ondra Lokotka napsal:

    Mnoho lidí by mohlo předpokládat, že pojištění nemovitosti automaticky zahrnuje i náhradní ubytování, ale to nemusí být vždy pravda – i já jsem si to myslel. Dobrá pointa. Já teda sjednávám pojištění zásadně dle ceny, přes srovnávač jako (xxx) , ale zatím jsem neřešil pojistnou událost.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.