Digitalizace v autopojištění nabírá obrátky

Je zřejmé, že si o tomto tématu budou chtít klienti s finančními poradci povídat. Připomeňme si proto ve stručnosti dvě hlavní novinky:
  • Digitální technický průkaz

Mnoho poradců i klientů od nového doku řeší, jak pojišťoven prokázat prodej vozidla nebo vložení značek do depozita. Doložení kopie velkého TP s vyznačeným údajem již není možné. TP je při úkonu odebrán. Možným řešením je doložení informace o stavu vozidla třeba z Portálu občana. V něm jsou nově přístupné informace o vozidle, u kterého přihlášený uživatel v současnosti či minulosti figuroval v roli majitele nebo provozovatele. Dle informací od členů Akademie pojištění však některé pojišťovny stejně jako před lety akceptují čestné prohlášení o prodeji vozidla (s pozdějším ověřením).

  • Zelená karta digitálně po celé Evropě

Výborná zpráva přišla z Council of Bureaux, mezinárodní organizace starající se o systém zelených karet. Orgány COB rozhodly, že všechny státy musí od 1.1.2025 uznávat zelené karty v PDF podobě, například uložené v mobilním telefonu. Tento rok je tak poslední, kdy by čeští řidiči cestující do zahraničí měli mít s sebou raději vytištěné zelené karty.

Některé pojišťovny jsou již připraveny a mají pro své klienty mobilní aplikace, ve kterých je zelená karta uložena (většinou jde o inovativní pojišťovny v segmentu autopojištění jako je Direct a Pillow). Výhodou je, že zelená karta se zobrazí i když uživatel není připojen na mobilních datech. Karta je uložena v mobilu offline za předpokladu, že se uživatel do aplikace přihlásil, např. když byl připojen doma přes wi-fi. Lze předpokládat, že i další pojišťovny podobně uživatelsky jednoduché řešení a očekává se, že definitivní konec papírových zelených karet přispěje k rozvoji mobilních aplikací pojišťoven. Digitalizace tak nabírá na obrátkách.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.