ŘeŠÍDLO PRO: Může finanční poradce dostávat provize v neschopnosti?

Otázka člena Akademie: Jsem finanční poradce a rád bych si sjednal pojištění pracovní neschopnosti. Mohu v pracovní neschopnosti částečně pracovat a dostávat provize?

Odpověď: Odpovím ze široka, neboť je to důležité k pochopení problematiky. Jinak se na danou situaci dívá stát a jinak komerční pojišťovny, které někdy ze státního systému vycházejí a jindy ne.

Téma nemocenského pojištění je upraveno zákonem č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. V tomto zákoně najdeme ve vztahu k položeným otázkám následující důležitá ustanovení:

  • Pojištěnec nemá nárok na výplatu nemocenského za dobu, po kterou vykonává v pojištěné činnosti, ze které tyto dávky náleží, práci nebo osobně vykonává samostatnou výdělečnou činnost.
  • Dočasnou pracovní neschopností se rozumí stav, který pro poruchu zdraví nebo jiné v tomto zákoně uvedené důvody neumožňuje pojištěnci vykonávat dosavadní pojištěnou činnost a trvá-li porucha zdraví déle než 180 kalendářních dní, i jinou než dosavadní pojištěnou činnost.
  • Pojištěnci, který porušil režim dočasně práce neschopného pojištěnce nebo nesplnil povinnost součinnosti při kontrole režimu dočasně práce neschopného pojištěnce podle § 64 odst. 1 písm. b), může být nemocenské dočasně kráceno nebo odňato, a to na dobu nejdéle 100 kalendářních dnů ode dne porušení tohoto režimu nebo nesplnění povinnosti této součinnosti, ne však déle než do skončení dočasné pracovní neschopnosti, při níž došlo k porušení tohoto režimu nebo nesplnění povinnosti této součinnosti. Pokud již bylo nemocenské vyplaceno, považují se částky vyplacené na nemocenském za přeplatek na dávce, který je pojištěnec povinen uhradit plátci dávky.

Z uvedených ustanovení plyne, že finanční poradce (či jiná OSVČ) je pracovně neschopná pro určitou pojištěnou činnost a z toho důvodu pobírá nemocenské, ale obecně mu to nebrání v tom, aby vykonával i jinou činnost, aniž by tím byla ohrožena výplata nemocenského od státu.

Potřebujete příklad? Finančního poradce dělá na živnost nejen finanční poradenství, ale současně také rozváží jídlo – když si zlomí nohu, bude pravděpodobně v pracovní neschopnosti pro činnost rozvážení jídla (spočívající v tom, že musí jezdit na kole a hýbat se), ale nadále bude moci vykonávat práci finančního poradce (lehne si ze zlomenou nohou do postele a bude pracovat s mobilním telefonem a notebookem). ​​

​V pracovní neschopnosti může mít finanční poradce (či jiná OSVČ) jakýkoliv příjem, jen by to neměl být příjem za osobně vykonávanou výdělečnou činnost, která je vykonávána po dobu pracovní neschopnosti.

Osobně vykonávaná výdělečná činnost není zakázána, pokud se týká jiné činnosti, než za kterou dávky náleží – to se týká dvou živností, např. 1x živnostenský list na finanční poradenství a 1x na malou nákladní dopravu (rozvoz jídla).
​Kdyby finanční poradce utrpěl i nějaké poranění hlavy, lékař by mu doporučil, aby i hlavu šetřil, ale on usoudil, že poradenství dělat může a dělal by je, pak by mohlo jít o porušení léčebného režimu (záleželo by zřejmě na posouzení v konkrétním případě), se kterým může být spojeno odnětí nemocenského – nikoliv však pro sám výkon jiné činnosti, ale pro porušení léčebného režimu.​

Doplňme, že od státu můžeme dostat nemocenské nejen z důvodu nemoci či úrazu, ale například i při poskytnutí komplexní lázeňská rehabilitační péče hrazená z veřejného zdravotního pojištění, pojištěnec je průvodce nezletilého dítěte přijatého k poskytnutí lůžkové péče, pojištěnec nemůže pro poškození nebo ztrátu ortopedické nebo kompenzační pomůcky vykonávat dosavadní pojištěnou činnost aj.

Situace v případě komerčního pojištění pracovní neschopnosti je rozdílnější, neboť závisí na konkrétním produktu. Pro odpověď na zadanou otázku je nutné nahlédnout do pojistných podmínek. To za vás učinila Akademie peněz.

Na následujících řádcích se proto podíváme na to, jak k definici pracovní neschopnosti přistupují jednotlivé pojišťovny a jaký vliv to má pro odpověď na úvodní otázku.

TENTO ČLÁNEK JE DOSTUPNÝ POUZE PRO PŘIHLÁŠENÉ UŽIVATELE.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.