Alkohol a cestovní pojištění: tolerance až 1 promile

Cestovní pojištění je pro mnohé z nás klíčovou součástí příprav na dovolenou či služební cesty. Poskytuje ochranu před nepředvídanými událostmi, jako jsou zranění, nemoci nebo ztráta zavazadel. Avšak mnoho cestovatelů si není vědomo, že jejich chování, konkrétně konzumace alkoholu, může mít zásadní vliv na to, zda pojišťovna případné škody uhradí.

Jaký vliv má konzumace alkoholu na cestovní pojištění?

Většina smluv o cestovním pojištění obsahuje klauzuli, která stanoví, že pokud je škoda způsobena v přímé souvislosti s konzumací alkoholu nebo jiných omamných látek, pojišťovna má právo plnění odmítnout. Tato ustanovení jsou založena na principu zvýšeného rizika: osoba pod vlivem alkoholu je náchylnější k riskantnímu chování, které může vést k úrazu či jiným komplikacím.

Příklady situací, kde pojišťovna neplní

  1. Úrazy způsobené opilostí: Pokud se cestovatel zraní, protože byl pod vlivem alkoholu (například při pádu), pojišťovna může odmítnout proplacení léčebných nákladů.
  2. Dopravní nehody: Řízení v opilosti je trestný čin, a pokud dojde k dopravní nehodě, při které byl řidič pod vlivem alkoholu, pojišťovna nepokryje škody na vozidle ani léčebné náklady.
  3. Právní problémy: V případě, že cestovatel pod vlivem alkoholu vyvolá rvačku nebo se dopustí jiného trestného činu, pojišťovna nebude pokrývat výdaje spojené s právními službami nebo pokutami.

Co dělat pro zajištění krytí?

  1. Čtěte si pojistné podmínky: Je zásadní před cestou si pečlivě pročíst podmínky cestovního pojištění, abyste rozuměli, co je a co není kryto.
  2. Mírněte konzumaci alkoholu: Jestliže se rozhodnete pít alkohol, dělejte tak s mírou a zodpovědně, zejména pokud plánujete následně řídit nebo se účastnit aktivit, které by mohly být riskantní.
  3. Vyberte správný typ pojištění: Některé pojišťovny nabízí speciální balíčky nebo rozšíření krytí, které mohou lépe odpovídat vašemu způsobu cestování a chování.

A protože mírnou konzumaci alkoholu má s dovolenou spojena řada cestovatelů, některé pojišťovny jsou benevolentnější. Setkal jsem se s tím, že někteří finanční poradci se domnívají, že jedinou možností je připojištění Drink povolen od AXA Assistance. Skutečnost je však taková, že nenulovou toleranci k alkoholu mají minimálně 3 pojišťovny a tolerance je až 1 promile alkoholu v krvi.

Podívejme se na to, které pojištovny to jsou. Jedna z nich má toleranci ve výši 1 promile alkoholu v krvi nejen u pojištění léčebných výloh, ale také u pojištění odpovědnosti. Věděli jste to? Já to objevil teprve nedávno 🙂

TENTO ČLÁNEK JE DOSTUPNÝ POUZE PRO PŘIHLÁŠENÉ UŽIVATELE.

 

Komentáře
  1. David Černý napsal:

    Docela by mě zajímalo, u jakých pojišťoven ta tolerance platí? Když si sjednávám cestovko přes XXX, tak tento údaj nikde nevidím.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.