Pojištění lázeňského pobytu? Proplatí i komerční pojišťovna

Dámy a pánové, zadejte se. Lázeňská sezóna je v plném proudu…

Ne každý jede do lázní dobrovolně a za dobrodružstvím, ale zkrátka proto, že mu byl lázeňský pobyt doporučen lékařem jako rehabilitace po úrazu či nemoci. 

Tyto rehabilitační a lázeňské pobyty proplácí veřejné zdravotní pojišťovny, za určitých podmínek může vzniknout nárok na plnění i z komerčního pojištění. Týká se to sjednaného pojištění hospitalizace a pracovní neschopnosti. 

Lázně hrazené z pojištění hospitalizace

Nejdříve se podívejme, jak je to u levnějšího typu pojištění, tedy pojištění hospitalizace. Většina pojišťoven má stále relativně přísné podmínky pro hrazení těchto pobytů, popřípadě je vůbec nehradí. 

Nárok na pojistné plnění je často omezen určitým počtem dní (zpravidla 21 až 31 dní), rehabilitační pobyt musí navazovat bezprostředně po hospitalizaci nebo pojišťovna musí předem případnou výši pojistného plnění odsouhlasit. Konkrétní specifikaci najdete v pojistných podmínkách a ve srovnávači EUCS. Nejvstřícnější podmínky aktuálně najdeme u ČPP, Generali ČP a KP. 

Pokud bychom měli nějakou pojišťovnu pochválit (i to my umíme), tak to v tomto případě by to byla Generali ČP, která z pojištění hospitalizace hradí nejen pobyty v běžných nemocnicích či lázeňské léčebnách/rehabilitačních ústavech a ostatních odborných léčebných ústavech, ale i v léčebnách dlouhodobě nemocných a hospicích.

Lázně hrazené z pojištění pracovní neschopnosti

Obdobná situace z pojistnou ochranou pro případ lázeňských pobytů je i u pojištění pracovní neschopnosti. Zajímavé je, že přístup pojišťoven není pro oba typy pojištění jednotný. Některé pojišťovny hradí lázně z pojištění hospitalizace, ale nikoliv z pojištění pracovní neschopnosti a naopak. Pouze vybrané pojišťovny mají v tomto ohledu přístup k oběma pojištěním totožný. V negativním ohledu bohužel vyčnívá pojišťovna Uniqa, která jako jediná (pokud nebereme v úvahu pojištění ActiveLife) nehradí tyto pobyty ani z jednoho uvedeného typu pojištění. 

Dobrou zprávou je, že u pojištění pracovní neschopnosti je více pojišťoven vstřícných a nestanovují žádné speciální podmínky pro hrazení těchto lázeňských pobytů. Konkrétně jde o Allianz, Generali ČP, Kooperativa, KP, Pillow, Slavia či Youplus. Kompletní přehled opět ve srovnávači EUCS. 

Psáno pro uživatele srovnávače EUCS. Jste finanční poradce a nemáte tento nejlepší srovnávač na trhu? Honem za svým nadřízeným!

A pokud stále nemáte knihu Život jako riziko 2 aneb Když pojišťovny (ne)plní, tak si můžete udělat radost tady

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.